MIÓD

Miód jest naturalną słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z nektarów kwiatów lub wydzielin żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przenoszą i łącza ze specyficznymi substancjami własnymi, zawartymi w tzw. ślinie. Następnie składają i pozostawiają do odparowania i dojrzewania w komórkach plastrów wybudowanych przez siebie z wosku pszczelego.
W zależności od surowca z jakiego powstał miód wyróżniamy miody:
– nektarowe (kwiatowe);
– spadziowe (ze spadni iglastej lub liściastej, czyli wydzieliny owadów sączących soki innych żywych roślin iglastych, zawierającej nadmiar substancji niewykorzystanych przez organizm owada, głównie cukrów, a także innych substancji czynnych, charakterystycznych dla rośliny);
– mieszane.
honey-1958464_1920
dandelion-2304006_1920
Zastosowania:
– terapia układu krążenia (stymuluje i odżywia serce);
– terapia układu oddechowego, pokarmowego, moczowego;
– pomoc w leczeniu chorób skóry i błon śluzowych;
– pomoc w leczeniu nerek, wątroby, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
 Odmiany miodu:
– wielokwiatowy;
– rzepakowy;
– akacjowy;
– lipowy;
– gryczany.