PSZCZELI PYŁEK KWIATOWY

Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Znoszony jest do uli w postaci różnokolorowych granulek tzw. obnóż. W zależności od rośliny, z której pochodzą, różnią się kształtem, barwą, wielkością i ciężarem.
Pyłek kwiatowy jest najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Zawiera białka, aminokwasy, cukry proste i złożone, tłuszcze, sterole, flawonoidy, karotenoidy, nokleoproteidy, witaminy, sole mineralne, enzymy, olejki eteryczne, substancje hamujące rozwój bakterii itp.
Białko pyłku kwiatowego obfituje w aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie wytwarza i endogenne, syntetyzowane w organizmie człowieka.
Jest bogatym źródłem witamin: B1, B2, B3, B6, B12, PP, kwasu foliowego, prowitaminy A, witaminy C, E, kwercetyny oraz bioflawonoidów. Bioflawonoidy mają duże znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.
Pyłek kwiatowy to w pełni naturalny produkt roślinny.
pollen-736551_1920
pyłek
Działanie:
– wzmacnia i poprawia ogólną kondycję organizmu;
– oddziałuje korzystnie na krwiobieg;
– wzmacnia system naczyniowy;
– reguluje ciśnienie krwi;
– zapobiega zawałom serca;
– obniża poziom cukru u diabetyków;
– pomaga osobom z niedoborem wagi odzyskać odpowiednią, a tym z nadwagą zredukować ją;
– zaleca się stosowanie go w zaburzeniach trawienia i przemiany materii oraz w okresie klimakterium;
– zaleca się stosowanie go w stanach wyczerpania, zmęczenia, nerwicach, w osłabieniu, czy chorobach prostaty;
– sprzyja ukrwieniu mózgu;
– polepsza zdolność myślenia;
– poprawia wzrok;
– wzmacnia stan włosów i paznokci;
– powoduje przyrost czerwonych ciałek krwi;
– ma działanie hipolipidemiczne, hipocholesterolowe, oraz hepatoprotekcyjne (wybitnie chroni wątrobę).
Stosowanie:
– można stosować codziennie przez cały rok (minimum jeden miesiąc);
– spożywać najpóźniej kwadrans przed posiłkiem;
– dzienna dawka 10-30 gram dla osoby dorosłej, dzieci połowę tego (1 łyżeczka);
– porcję pyłku dodać do połowy szklanki letniego płynu (wody, soku), odczekać kilka godzin i wypić najlepiej na godzinę (najpóźniej 15 min.) przed posiłkiem.
UWAGA:
U osób uczulonych na pyłki roślinne może wystąpić reakcja alergiczna. Przeciwwskazaniami do terapii pyłkowej są schorzenia nowotworowe prostaty, ciężkie uszkodzenie nerek, początkowy okres ciąży, skłonność do zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
bee-839761_640

Opracowane na podstawie „Lecznicze wykorzystanie miodu i produktów pszczelich” w „Zdrowie i Apiterapia” nr 1(2)/2011, dr n. med. Arkadiusz K. Kapliński